ELECTRÒNICA IMPRESA

L’electrònica impresa és una tècnica que està en un moment d’expansió, és un mètode de impressió que permet crear dispositius electrònics en diversos tipus de superfícies: fines, lleugeres i flexibles.

La creació de l’electrònica impresa consisteix en utilitzar equips de impressió comuna (serigrafia, flexografia, rotogravat, litografia offset i injecció de tinta) per definir la geometria, és a dir, les tintes estan formades per compostos de força de carboni i es dipositen en capes una sobre l’altra damunt del substrat, s’asseca a una temperatura d’uns 120ºC i posteriorment es col·loquen els microcomponents automàticament.

Aquest tipus d’electrònica també va associada amb el que s’anomena inmold electronics. El procediment de la impressió de l’electrònica en aquest sistema és el mateix que s’ha explicat anteriorment, la principal diferència és que el substrat ha de ser un policarbonat o un polietilè deformable i després d’aplicar calor per segellar la tinta s’ha de donar forma al substrat. Això es fa mitjançant alta pressió o amb el buit.

ON S’APLICA?

En aquests àmbits les aplicacions de l’electrònica impresa són molt variades:

  • Accessoris
  • Automòbil
  • Aeroespacial
  • Electrònica de consum

Més concretament la podem trobar en pantalles flexibles i enrotllables, cèl·lules fotovoltaiques flexibles, bateries impreses, etiquetes intel·ligents, envasos intel·ligents, RFID, cartells, il·luminació, roba activa, interiors d’automòbils…

Aquesta tècnica presenta nombrosos avantatges com l’alleugeriment, l’estalvi d’espai, robustesa i llibertat de disseny. D’aquesta manera permet als dissenyadors crear noves formes i a reduir materials i peces utilitzades, a més d’una reducció important del pes, un factor que sovint és problemàtic en la fabricació d’avions i helicòpters.

La producció també se’n veu beneficiada ja que gràcies a aquest sistema es redueixen els passos de processament a part de l’eliminació de caixes de tecnologia voluminoses.

Pel que fa al medi ambient també té una gran importància en la reducció de residus quan s’imprimeix l’electrònica, en la disminució de l’ús del plom i així complir amb l’RoHS (Restricció de Substàncies Perilloses en aparells elèctrics i electrònics).

En definitiva aquest tècnica és un gran avanç pel que fa l’electrònica actual a tots els nivells. Té una major eficiència de costos que els quadres de commutació de membrana tradicionals, és a dir, que a nivell econòmic també té rellevància ja que l’estalvi de costos és beneficiós per als fabricants.