LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL AL DISSENY INDUSTRIAL
La intel·ligència artificial (IA) fa temps que s’utilitza però des de fa relativament pocs mesos que ha arribat a la població general, fent que persones que desconeixien aquesta tecnologia la comencin a incorporar a la seva vida. La intel·ligència artificial (IA) és una branca de la computació que a través d’algoritmes permet realitzar tasques per si mateixos sense estar programats específicament per fer-ne una de determinada.
Però, com afectarà la intel·ligència artificial (IA) als dissenyadors industrials? Com ja s’ha pogut comprovar, aquest tipus de tecnologia pot arribar a fer dissenys increïbles en molt poc temps. De totes maneres, molts d’aquests dissenys són impossibles de fabricar així que la figura del dissenyador o enginyer és imprescindible (si més no de moment) per a portar aquesta creativitat a la realitat.
Tot i així, els estudis d’enginyeria i disseny industrial fa temps que estan familiaritzats amb la IA. Els programes CAD, que van aparèixer els anys 90, ja aleshores van ser una revolució i la primera llavor de la intel·ligència artificial. Es va passar de dibuixar a mà alçada a tenir uns programes que faciliten i redueixen el temps de realització del projecte i arriben a preveure com es comportarà una peça en condicions determinades. De totes maneres encara es necessita molt coneixement i dedicació per part del dissenyador.
Una altra àrea de la IA que s’està utilitzant en el disseny industrial és el disseny generatiu. Aquest tipus de tecnologia permet que l’enginyer creï uns paràmetres que li serveixin a la intel·ligència artificial per a generar diferents models sense la intervenció directa del dissenyador.
I finalment una última àrea de la intel·ligència artificial aplicada al disseny industrial i molt més coneguda és el prototipatge ràpid. Fins que no van aparèixer les impressores 3D fer un prototip era molt costós i lent. Amb el prototipatge ràpid podem tenir una mostra del disseny realitzat en qüestió d’hores. El problema és que avui dia encara no es pot tenir una impressió 3D amb qualsevol material.
Així doncs, com a reflexió, s’ha de veure la intel·ligència artificial com un aliat al disseny, una oportunitat per a enfortir la creativitat i fer tàndem entre dissenyador i IA per tal d’obtenir millors productes. Els dissenyadors fa anys que es beneficien dels avanços de la tecnologia i aquesta no serà l’excepció.
*imatge creada a través d’IA